מדע ה SWARA הוא מדע עתיק, שמור היטב שמקורותיו בטנטרה, אין עליו הרבה מידע, והטקסק העיקרי הידוע הוא Shivaswarodaya שהוא דיאלוג בין שיווה לפרווטי, בעבר הלימוד שלו היה נעשה על ידי מורה ותלמיד, בשנים האחרונות נעשו עליו מחקרים ב bihar scholl of yoga שתאמו את הכתובים.
זהו מדע מעניין שיכול לשמש אותנו בסיטואציות שונות בחיי היומיום.
כשמבחינים בנשימה בהתחלה נראה לנו שאנחנו נושמים משני הנחיריים, אבל אחרי התבוננות עמוקה נשים לב שתמיד יש נחיר אחד ששולט בזרימה של הנשימה.
כל ½ 1 שעות הזרימה בין הנחיריים משתנה, למרות שזה משתנה מאדם לאדם והסביבה שבה אנו נמצאים. לזרימה של נחיר אחד יש השפעה פיזיולוגית ופסיכולוגית שונה מהזרימה של הנחיר השני.
נשימה משני הנחיריים יחד מתקיימת במהלך ההחלפה בין שני הנחיריים, אם הנשימה הופכת להיות לא סדירה, אז זה סימן ברור שמשהו בגוף אינו מתפקד כראוי.
נחיר ימין- pingala :
שמש, חיוניות, פעילות דינאמית, מתח, מחמם, מערכת העצבים הסימפטתית, זכר, לוגיקה, מוח שמאל, אינטראקציה חיצונית, עיבוד מידע לינארי, ראציונאלי, אנליטי, קריאה, כתיבה, תחרותיות, אגו, תוקפנות, אנוכיות, עצבים, הנאות חושים, עירנות.
נחיר שמאל- ida :
ירח, רוגע, פאסיבי, מערכת העצבים הפראסימפטתית, פעילויות הכרוכות בישיבה, דמיון, חושך, תודעה, מחשבות, מוח ימין, עיבוד מידע באופן הוליסטי, רגישות, יצירתיות, אינטואיציה, אומנות, מוזיקה, נקבי, אהבה, טיפוח, חמלה, עייפות, שינה.
Sushumna:
מצב שבו האויר זורם משני הנחיריים, זה קורה בכל תחלופה למספר דקות ובמצבים שונים כמו בתרגול פראנאיימה, מדיטציה, תפילה, מודעות, כוחות על, לפני ביצוע פשע.
זהו המצב שאליו אנחנו רוצים להגיע מתרגול היוגה- איזון בין שני ערוצי האנרגיה.
עבור חלק מהאנשים נחיר אחד יכול להיות יותר דומיננטי, אם נחיר שמאל יותר דומיננטי הם יכולים להיות יותר רגישים, נשיים, רחומים, מדוכאים או עם מצבי רוח משתנים. אם נחיר ימין יותר דומיננטי הם עשויים להיות יותר גבריים, דינמיים, כועסים ואגרסיביים. אין נכון או לא נכון. לכל אחד יש יתרונות בהתאם למצב. אם אין דומיננטיות של נחיר אחד אז הגוף נמצא באיזון, אבל זה לא נפוץ לפרקי זמן ארוכים.
מדע ה SWARA YOGA מתאר את המצב האידיאלי של החלפת הנחיריים כל שעה וחצי וזה תלוי בהשתנות של הירח והשמש ומיקומם בחודש, מצב אידיאלי כזה עוזר בתרגול היוגה, אך גם תרגול היוגה עוזר להביא למצב מאוזן.
ניתן להשתמש במדע הזה בכל תחומי החיים שלנו.
אז איך אנחנו יכולים להתייחס לyoga swara בחיי היומיום שלנו?
להתחיל את היום בקימה לפני הזריחה גורם לבריאות גופנית ונפשית טובה יותר. לקום מאוחר גורם עצלות וחוסר איזון עם המחזור ההורמונלי. כאשר מתעוררים בבוקר אפשר לבדוק מה הנחיר הפעיל יותר ולקום על אותה רגל של הנחיר הפעיל. כאשר הולכים לשירותים זה הכי טוב שהנחיר הימני פעיל, אם השמאלי פעיל ייתכנו עצירות או שלשול. כשמתרגלים יוגה הכי טוב שנחיר שמאל יהיה פעיל כי הוא מרגיע ויוצא חיבור בין הגוף והנפש. כאשר עושים פעילות גופנית עדיף לנחיר הימני להיות מופעל. המצב האידיאלי ביותר למתרגלי יוגה זה לישון על צד השמאל, כך שהנחיר הימני פעיל בלילה והשמאלי פעיל ביום.
המזון שאנחנו אוכלים גם משפיע על הנשימה. דומיננטיות של נחיר ימין יוצרת רעב וגירוי תקין במערכת העיכול, הכי טוב לאכול כאשר נחיר זה פעיל. דומיננטיות של נחיר שמאל יכולה ליצור דיכאון ויכולה להגדיל או להקטין את הרעב בדרך לא טבעית. ישנם מזונות רבים שמחממים ומקררים את הגוף: חלב, בננות, יוגורט וגויאבה הם מקררים ויכולים ולעורר את הנחיר השמאלי. תבלינים כמו: ג'ינג'ר, שום, צ'ילי ופפאיה הם מחממים ויכולים לעורר את הנחיר הימני.
אנחנו יכולים לשמור על עצמנו בריאים על ידי התבוננות ב swara. אנחנו יכולים לחזות ולמנוע הפרעות בבריאות שלנו. אם אנחנו מתחילים התקררות הנחיר השמאלי הופך לפעיל יותר. כדי למנוע את זה, אפשר להגדיל את העיקרון החם ולהפעיל את הנחיר הימני. אם יש מיגרנה יכול להיות הקלה על ידי שינוי הנחיר. מיגרנות יכולות להיות בגלל סיבות רבות ולכן ייתכן שיהיה צורך בהפעלת נחיר ימין או שמאל. אם יש מכת חום, שלשול או מצב אחר הקשורים לחום אז הנחיר השמאלי צריך להיות מופעל. כדי לשמור על בריאות אנחנו צריכים לאזן את הנחיריים.
אז איך אנחנו יכולים לאזן את הנחיריים?
1. Anulom Vilom / נשימת נחיר חלופית במשך 10 - 15 דקות בכל יום יעזרו לאזן את הנחיריים.
2. לשים צמר גפן בנחיר השמאלי כדי לחסום אותו ולהפעיל את הימני ולהפך.
3. להניח את היד מתחת לבית השחי השמאלי וללחוץ את היד בעדינות במשך 5 דקות כדי להפעיל את הנחיר הימני ולהיפך.
4. שינה בצד השמאל כדי להפעיל את הנחיר הימני ולהפך.
5. נשימת נחיריים של הנחיר הרצוי למשל, לשאוף לנשוף רק מנחיר שמאל, יהפוך את הנחיר השמאלי לפעיל.
תרגול מהנה
תמר צמח יצחקי
מטפלת ביוגה ואיורוודה
Comentários